Birca Hästgård

 

Start

Hästarna på Birca

  Farre   Höken  Jaques  Jeppe  Mariell   Phoebe   Tibbe Tycando  Vilda Fiona

In memoriam

Dessa hästar finns inte längre i livet utan betar i hästarnas himmel på de evigt gröna ängarna...

Arrac  Li  Lizz  Vienna  Phedra Arabesk Ronja  Grace  Marimba

Bilderna på respektive häst ligger till höger el vänster om texten....

  Abu Faradjox

"Farre" är en fullblodsarab f. 1984 e. Carrier u. Alaska. Han är skimmel och 157 cm i mankhöjd. Farre är en känslig och mjuk häst med mkt framåtbjudning. 

Efter en lättare senskada sommaren 2009 går inte längre Farre lektioner. Han promenadrids dock lätt.

Jaques

"Chacken" är en shetlandsponny f. 1990 e. Freddie u. Ceppa II. Han är svartskäck och 104 cm hög. Chacken är stallets maskot och används endast lite till lektinsridning/barnridning. Dessutom körs han även.

Ryttaren på bilden heter Ida.

Lärkans Jeppe

Jeppe är en nordsvensk f. 2004 e. Kjöstad Jo u. Stormstina. Han är brun med bläs och tre halvstrumpor. Hans mankhöjd är ca 160 cm. Jeppe är stallets senaste nyförvärv (kom till stallet sommaren -08). Han var endast körd tidigare så vi håller på med hans inridning utbildning för närvarande. Han började gå lektioner försommaren 2009.

Jeppe är vänlig, otroligt sällskapssjuk och älskar uppmärksamhet. Bra gångarter hör också till hans styrkor.

 

Mariell

Mariell är svenskt halvblod f. 1995 Matador-Marino. Hon är svartbrun och ca 157 cm. Mariell kom till stallet i slutet av januari -05). Hon är inriden sent (mellan 8-9 års ålder) och har mest gått som avelssto. Hon har haft 5 klass 1 föl (samtliga ston!).

Mariell är en riktig "dam" - lagom framåt, mjuka behagliga gångarter. Bland många ryttare en favorit.

  (till toppen)

Tibnor BW

"Tibbe" är av nordsvensk travarras f. 1987 e. Rappfot u. Ajana. Han är brun och 157 cm hög. Tibbe brukar kallas "Turbo-tibbe" för det är en häst med mkt framåtbjudning som gillar hoppning. Bland eleverna så är han en populär uteridningshäst.      

(till toppen)

 

Wippatorp Hawk

"Höken" är en varmblodstravare f. 1989 e. Rex Håleryd u.  Han är stickelhårig brun och ca 154 cm hög. Höken går som lektionshäst och är en oerhört viktkänslig häst med sidvärtsrörelser som specialitet. Den tidigare så heta hästen har på äldre år blivit tryggheten själv...

   
Tycandoxx

Tycandoxx kom till Birca i februari 2004. Han är ett engelskt fullblod f 1997, ca 160 cm i mankhöjd, fux med strimbläs o två vita halvstrumpor bak. Han är e. Forzando u. Running Tycoon. Tycando startade sin karriär som löphäst (han gjorde ca 30 starter - den sista sommaren 2001). Efter detta så är han använd som ridhäst. Tycando är en väldigt lugn och snäll häst som funnit sig väl till rätta som lektionshäst..

Phoebe

Phoebe (uttalas Fiibii...) är Phedras föl som föddes den 19 maj 2003. Phoebe är efter andalusierhingsten Furtivo IV som står i Kalix. Phoebe är en tuff liten tjej som kommer att bli skimmel så småningom, fn är hon gulbrun till färgen.

Fiona

Fiona är Phedras föl som föddes den 19 maj 2005 (samma datum som hennes halvsyster Phoebe). Fiona är efter arabhingsten Lionel som står i Böle utanför Piteå. Fiona är en tuff liten tjej (som sin syster) som kommer att bli skimmel så småningom, fn är hon stickelhårig brun till färgen.

 

 

Vilda Krumelur

Vilda är Arabesk föl som föddes 2006. Hon är arabiskt fullblod (efter arabhingsten Lionel) och ägs av Marina S. 

 

I minne bevarat....

Arrac Brick

Arrac är en varmblodstravare f. 1987 e. Messerschmidt u. Karamella. Arrac är utbildad LA dressyr och hoppning ca LD. Han är brun utan tecken och 165 cm hög. Arrac går i lektionsverksamheten. 

Tyvärr så är Arrac sedan våren 2003 i hästarnas himmel. Han fick avlivas pga kolik som utvecklades till tarmvred trots massiva veterinärinsatser.

  (till toppen)

Lora Li

Li är varmblodstravare f. 1976 e. Cooper W u. Liona Will. Hon är brun och 153 cm i mankhöjden. Li är numera pensionerad och går endast i hagen och har det bra.     

Li fick den 26 januari 2005 sluta sina dagar 29 år gammal pga ålderskrämpor.

Lizz

Lizz är svenskt halvblod f. 1975 Herkules-Orkan. Hon är svartbrun och 156 cm i mankhöjd. "Flissan" var den "perfekta ridskolehästen" men är numera pensionerad och går endast i hagen och har det bra. Hon är tävlad LA dressyr och hoppad LB. 

Ryttaren på bilden heter Matilda.

Lizz fick i januari 2002 sluta sina dagar! Hon var pigg & fräsch in i det sista men hennes framtänder blev dåliga....

Vienna

Vienna är ett angloarabsto född 1992 e. Red Baron - Jimmy Reppin. Hon är mörkbrun med lite vita tecken och ca 154 cm hög. Vienna är en mycket mjuk och sympatisk häst som funnit sig väl till rätta i den övriga flocken. 

Tyvärr så är Vienna sedan hösten 2005 i hästarnas himmel. Hon fick avlivas pga kolik som utvecklades till tarmvred trots massiva veterinärinsatser. 

(till toppen)  

Phedra

Phedra är svenskt halvblod f. 1984 Phaethonx-Rote Boldt. Hon är även hon isabell och 160 cm hög. Phedra är otroligt känslig och mjuk häst. Numera används inte Phedra i  lektionsverksamheten pga av en skada. Phedra har även hunnit med att ha 4 föl. 

Phedra blev 2001 pensionär pga en senskada i ett bakben. Hon blev sommaren 2003 mamma till Phoebe - ett stoföl efter andalusierhingsten Furtivo IV. Hon betäcktes sommaren -04 med arabhingsten Lionel. Detta resulterade i stofölet Fiona. I september 2007 fick Phedra sluta sitt liv och betar numera på de evigt gröna ängarna.

(till toppen)

Arabesk

Arabesk är en fullblodsarab f 1990 som ägs av Marina S. I stallet finns även hennes fölunge Vilda Krumelur f 2006.

I maj 2008 fick Arabesk sluta sitt liv pga ålderskrämpor. Ha det bra lilla vän tillsammans med de andra Birca-hästarna som vandrat vidare!

Gracex

Grace är en angloarab f. 1992 e. Mustangox u. Maydayxx u.e Royal Conductorxx. Hon är skimmel och 154 cm hög. En pigg och framåt häst som rör sig mjukt och smidigt. En ytterst känslig häst med ett hjärta av guld....

Grace blev pensionerad pga sparkskada. Hon betäcktes sommaren -05 och -06 men blev tyvärr ej dräktig. I augusti 2008 fick Grace och Ronja följas åt till de evigt gröna ängarna. Grace pålagring i höger framknä märktes mer o mer på hennes rörelser...

Ronja

Ronja är en nordiskorsning f. 1981 med okänd härstamning. Hon är brun och 155 cm hög. Ronja är "klippan" bland ridskolehästarna och en smart häst som hittar på en del bus, som t.ex öppna grinden till hagen....

Ronja blev 2007 pensionerad från lektionsverksamheten. I augusti 2008 fick Ronja (pga ålderkrämpor) följa Grace till de evigt gröna ängarna för att möta resten av Bircas hästar som gjort den resan tidigare! 

Marimba

Marimba är svenskt halvblod f. 1987 Marocko-Pompe. Hon är isabell och endast 146 cm hög. Marimba är en av stallets populäraste lektionshästar. En "ärtig" och snäll häst som gärna hoppar.

Ryttaren på bilden heter Caroline.

Marimba är blev sommaren 2007 pensionerad från lektionsverksamheten. Hon  promenadreds fram till hösten 2009 då hon fick sluta sitt liv pga ökade problem med sina leder.

till toppen

till startsidan